Ukrajinská centrálna banka opäť sprísnila kontrolu kapitálu

23.02.2015 Celý región

Kyjev 23. februára (TASR) - Ukrajinská centrálna banka dnes opätovne sprísnila kontrolu kapitálu s cieľom zastaviť prepad kurzu hrivny. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg a server wsj.com.

Kurz ukrajinskej meny dnes klesol na nové minimum, keď najskôr prekonal hranicu 30 hrivien za dolár a neskôr popoludní poklesol až nad 32 hrivien za dolár. Od začiatku roka sa hodnota ukrajinskej meny znížila o vyše 43 %.

S cieľom zabrániť ďalšiemu prepadu hodnoty meny Ukrajinská národná banka oznámila nové obmedzenia pre dovozcov v oblasti platieb vopred a zároveň zakázala komerčným bankám poskytovať úvery firmám za účelom nákupu cudzích mien. Ekonómovia nevylučujú aj ďalšie sprísňovanie kapitálových kontrol.

Devízové rezervy krajiny dosiahli v januári 6,4 miliardy USD (5,66 miliardy eur), zatiaľ čo v septembri minulého roka ešte predstavovali asi 15 miliárd USD. Ukrajina pritom potrebuje miliardy dolárov zahraničnej pomoci, aby sa vyhla bankrotu.

Medzinárodný menový fond (MMF) sa pred necelými dvoma týždňami dohodol s ukrajinskou vládou na novom 4-ročnom úvere za 17,5 miliardy USD. Kyjev však od MMF nedostal výraznejšiu pomoc od začiatku septembra, keď mu fond poskytol splátku v hodnote 1,4 miliardy USD.
 

Vyberte región